Huvudstads Guiden

En till WordPress-webbplats

Okategoriserade, Vin och ät med mig

7 soppor från hela världen

7 soppor från hela världen

Det är ingen hemlighet att – för de flesta av oss – Januari är kallt. Väldigt kallt. Och det finns inget riktigt lika betryggande som en varm, välsmakande och uppfriskande soppa för att bekämpa kylan.
Därför är det ingen tillfällighet att Januari är också den bästa månaden för soppa – en varm, uppfriskande och välsmakande mat par excellence.

Soppor börjar ofta som ”fattig mans mat” eftersom de kombinerar ämne, värme och smak i en enda maträtt.

Vi på Stadsguiden älskar soppa (vissa av oss har soppa varje dag för lunch!), Och vi älskar också att resa – även om det bara är med våra smaklökar. För att hedra den nationella sopp månaden avfettade vi världen långt och brett för att dela 7 olika soppor från 7 olika platser.

1) Soupe à l’oignon: Fransk Löksoppa

Fransk löksoppa eller supé à l’oignon, är som en kram: sin söta, kuverterings doft transporterar oss omedelbart till en fransk bistro, kanske ett sammanträde i skuggan av Sacré-Cœur. Denna traditionella franska soppa föddes (kanske i antikens Rom) som en fattig mans maträtt, och bara på sjuttonhundratalet blev den raffinerad. Dess framställning kräver köttbuljong , tunna gyllene lök skivor, smör, krispiga bröd och ost – som sedan smälts av soppans värme. Legenden säger att Louis XV själv uppfann beredningen som vi alla känner och älskar idag!


2. Hernekeitto, the Finnish Pea Soup

Med tanke på deras närhet till Nordpolen, finländarna håller sig varma med hernekeitto, en traditionell grön ärtsoppa smaksatt med lök, timjan och mejram. Den läckra soppan har några egenheter, alltid serveras med fläsk och senap, en av sina kritiska ingredienser, på sidan så att du kan lägga till så mycket eller så lite som du vill. Den åtföljs också av – vänta på det – pannkakor med marmelad! Kombinera söta och salta smaker, var denna maträtt traditionellt serveras på torsdagar under pre-reformen period som en förberedande måltid för bra fredag bankett. Ett måste äta när du besöker Helsingfors.

3. Cacciucco från Livorno

Ursprunget till Livornos cacciucco soppa är höljd med flera legender: Vissa säger att det föddes ur generositet från lokala fiskare mot en änka och hennes son; andra säger att dess olika beståndsdelar representerar olika etniska grupper som lever i Livorno; medan ytterligare andra säger att det uppfanns av en lokal fyrvaktare som behövde köra fyren med olja, bestämde sig för att använda den för sin matlagning också. Oavsett dess ursprung, vet vi med säkerhet att denna soppa är beredd med olika sorter av fisk och skaldjur, såsom skaldjur, bläckfisk, mantis räkor och kungsfisk, och att den är absolut läcker.

4. Borsjtj – rysk rödbetssoppa

Den välkända ryska rödbetssoppan med det svåruttalade namnet lär egentligen ha sitt ursprung i Ukraina. Med tiden har den blivit mer och mer rysk och anses nu vara något av det mest traditionellt ryska man kan laga. Borsjtj kan lagas med eller utan kött. I den här Köksskolan gör vi den med kött, närmare bestämt högrev, som först får kokas mör. Buljongen används sedan i soppan, som förutom rödbetor innehåller vitkål, potatis, lök och morot.

5. Minestronesoppa Italiensk grönsakssoppa

Minestronesoppa. Italiensk klassisk grönsakssoppa. Glöm Minestronen på påse – äkta hemgjord italiensk minestrone blir sagolik.
Servera minestrone med gott bröd och pesto. Minestrone är en soppa med tomat och små pasta i miniformat.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället.
Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

6. Andalusisk gazpacho – Gazpacho Andaluz

Gazpacho, den spanska grönsakssoppan som ursprungligen kommer från Andalusien i södra Spanien har blivit otroligt populär även utanför Spaniens gränser. Soppan som serveras isande kall är en delikatess en varm sommardag.
Några av ingredienserna till Gazpacho. Spanska gurkan, vilken påminner om västeråsgurka. Det går givetvis lika bra att använda slanggurka.
När det är säsong för färsk lök så använder jag denna istället för vanlig gul lök.

7. Harira – marockansk klassisk soppa


Det här är en klassisk soppa. Varje kväll under fastemånaden ramadan bryts fastan med en handfull dadlar, och sedan äter man en tallrik harira, en kraftig och mättande köttsoppa som varje husmor har sitt eget recept på. Men den här mustiga och goda soppan kan man verkligen njuta av året runt. En spännande smakbrytning är att servera soppan med hårdkokt ägg och strimlade dadlar.


Inga kommentarer än.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg