Huvudstads Guiden

En till WordPress-webbplats

City life, Okategoriserade

20 stora saker att göra här
(Milano)

20 stora saker att göra här
(Milano)

1. Låt dig inspireras av The Last Supper

Leonardo da Vincis Nattvarden är utan tvekan Milanos mest kända attraktion, men biljetterna är nästan lika svåra att få tag på som främre raden säten för en Prada modevisning . De som har turen att komma in i heliga matsal (bifogas till kyrkan Santa Maria delle Grazie) får 15 minuter för att undersöka uttryck för bestörtning, fientlighet och förtvivlan i ansiktet på lärjungarna, precis som Jesus avslöjar sitt förestående svek. Tack vare Leonardo experimentella teknik är fresken ökänt flagnande  – men det hindrar inte ett dugg från upplevelsen av att se den i ’natura’.

2. Njut av utsikten från Duomo tak

500 år i vardande, har den spetsiga gotiska katedralen som är Duomo jämförts med en bröllopstårta  och en ’igelkott’ (D.H. Lawrence). Sin imponerande interiör innehåller några fantastiska skatter, men för en hisnande upplevelse, klättra de 150 steg (eller ta hissen) till taket. Här kan besökarna beundra några av de 3600 statyer och 135 spiror, många huggna ur rosa Candoglia marmor – och få en närmare bild av den berömda förgyllda koppar ’Madonnina ’ ovanpå den högsta spiken. På en fin dag, sträcker sig utsikten långt utanför staden till de snöklädda Alperna.

3. Få lite kultur på Teatro alla Scala

Typiskt Milanese, diskret, neo-klassisk fasad Teatro alla Scala, världens mest berömda operahus, motsäger dess rika interiör – med tunnland av röd sammet och förgyllda balkonger. Biljetter till världsklass opera och balettföreställningar är inte så svårt att få tag på som man skulle kunna tro, om du är beredd att vara flexibel om sittplatserna. Håll utkik efter en superb program av populära operor under 2017, enligt ny musikalisk ledare Riccardo Chailly.

4. Hoppa på (och ät middag) på en spårvagn

Synonymt med staden och ett stycke levande historia, har Milan´s ursprungliga gula och orange 1920-talet och 1950-talets spårvagnar lackerade trä säten och ikoniska räfflade glas lampskärmar. Idag ingår i stadens rullande även 1970-talet modeller och nymodig, mörkgröna  ’caaterpillars’ – men för en smak av den ursprungliga versionen, hoppa ombord på nummer 1, med i några av Milanos mest symboliska monument som du går. Alternativt kan du boka en kväll att rida på Atmosfera, en vintage spårvagn som serverar middag med vin, som drivs av ATM transportmyndigheten.

5. Kliv in i en tidskapsel på Villa Necchi Campiglio

Långt ifrån madding massorna på Milanos trånga gator, vackert bevarade 1930 Villa Necchi Campiglio transporterars besökare till en annan värld – där glamour, hyfs och obefläckad smak härskade. Bakgrunden till 2010 års film ”I Am Love, huvudrollen  Tilda Swinton, innehåller huset 1930 års original möbler av arkitekten Piero Portaluppi och garderober som fortfarande är proppfulla med de tidigare ägarnas fantastiska märkeskläder. Ta en tur och sedan koppla av i trädgårdens café bredvid utomhuspoolen.

6. Besök några klassiska konstgallerier

Delvis tack vare Napoleon, som dumpade en stor del av sin norditalienska loot här, innehåller Pinacoteca di Brera en av de viktigaste konstsamlingarna i Italien. Treasures inkluderar kusligt realistiska Dead Kristus genom Mantegna, och Supper At Emmaus av Caravaggio. Mindre men med verk precis lika viktigt, Pinacoteca Ambrosiana inrymmer The Musican, en tidig målning av Leonardo da Vinci, och ett lås av Lucrezia Borgia´s körsbärs blonda hår.

7. … Men lämna tid för nya kollektioner också

Milanos äldsta gallerier kan ha funnits i århundraden; men i dessa dagar har de rivaler i form av Museo del Novecento och Gallerie d’Italia – båda invigdes sedan 2010. Som namnet antyder, Museum of Twentieth Century husen 20-talet italienska och internationella konstverk, alla från Modigliani till Matisse . Den fria, bankägda  Gallerie d’Italia visar mästerverk  av bland andra Canova och Hayez i en överdådig serie freskers palats, mittemot operahuset La Scala.

8. Handla i stil på Galleria Vittorio Emanuele

Med sin glas och järn dome, magnifika mosaiker och marmor floorways är Galleria Vittorio Emanuele arcade definitivt en av världens mest glamorösa (och äldsta – det byggdes 1867) köpcentra. Bland dess anspråk på berömmelse är planetens allra första Prada butik, här sedan 1913. Gucci, Louis Vuitton, Armani – och nu senast, Versace – alla har en närvaro, men de flesta besökarna kommer att snurra sina klackar i den berömda tjurens testiklar, en del av en golvmosaik som det sägs att den bringar lycka.

9. Upptäck Michelangelo Angelos oavslutade mästerverk

Dess rundade torn, rymliga gårdar och hemliga passager skulle vara skäl nog att besöka detta renässansslott  – men Castello Sforzesco råkar också vara hem för en av stadens mest värdefulla, men ofta förbisende, konstverk: Michelangelo´s final, oavslutade skulptur, the Pietà Rondanini. År 2015 kommer skulpturen att flyttas till ett nytt, specialbyggt visningsområdet på slottet och bör inte missas.

10. Gå in med folkmassan på 10 Corso Como

Sedan öppnandet 1990 i ett vandrings konverterade garage, den nyckfulla  mode och design varuhus som är 10 Corso Como – med bokhandel, café, restaurang, B & B och galleri – har blivit en viktig anhalt för alla med vaga intressen i mode industri. Ägs av tidigare Vogue Italia redaktör Carla Sozzani, dess interiör virvlande, organiska inredning och monokroma abstrakta mönster som lägger upp till en magisk syn på mode land. Priserna är inte för fega – men du kan ibland avslöja en prisvärd bärbar dator eller tillbehör: knäppa upp dem, om så bara för att få tag på en av butikens vackert designade papperspåsar.

11. Det är allt ett trick i sinnet på Santa Maria presso San Satiro

Ligger mellan de allestädes närvarande kedjorna på via Torino, den anspråkslösa kyrkan Santa Maria Presso San Satiro som döljer en annan av Milanos du inte får missa sevärdheter. Gå igenom dörren, och du kan anta att den förgyllda absid i slutet av ett tunnt välvt långhus sträcker sig tillbaka till åtminstone två eller tre meter. Gå upp nära, och du ser att det är en trompe l’oeil nisch, med ett djup på bara 97 centimeter. Den stora arkitekten Bramante sägs vara ansvarig för detta briljanta visuella trick.

12. Nedlåtande Sant’Ambrogio

Ofta förbisedd  till förmån för Duomo, säger många invånare att kyrkan Sant’Ambrogio – tillägnad stadens skyddshelgon  – är Milanos viktigaste religiösa monument. Den röda tegel exteriören är kanske inte riktigt lika iögonfallande som Duomo´s, men att besöka gamla interiören är en upplysande upplevelse. Se upp för det gyllene altaret, en 9:e-talets mästerverk av karogoldwork och Stilicone Sarkofag, en sen romersk begravnings behållare, sägs ha gjorts för en romersk general. Missa inte de ohyggliga resterna av Sant’Ambrogio, inrymt i en brons och kristall kista tillsammans med två andra helgon, i kryptan.

13. Lunch med lokalbefolkningen på Luini

Du vet du anger Luini Land när du ser massorna av ungdomar hukande på tröskel på en bakgata bredvid Duomo, kramande feta papperspåsar. På helgerna, ormar kön ända ner via Santa Radegonda. Kom till denna hole-in-the-wall take-away vid lågtrafiks stunder för att prova den legendariska panzerotti – ett stekt bakverks triangel fylld med tomat och sipprar mozzarella – ursprungligen från Apulien, men definitivt en av Milanos mest kända godsaker.

14. Hitta något värdefullt i den Gyllene Rektangeln

Purveying hot-off-the-catwalk kläder av bland andra Armani, Dolce & Gabbana, Prada och Versace, är det inte konstigt att Milanos exklusiva modeshoppingdistrikt  kallas Quadrilatero della Moda – the Rectangle of Gold. Varorna i de flesta av områdets butiker är absolut inte för dem som är på en budget, men du kan alltid peta dina näsor i DMagazine Outlet, en rabatt modebutik på via Manzoni, eller bara njuta av en plats för att fönstershoppa, medan klock brunnen – den väl dressade faunan som bebor dessa stilmedvetna gator.

15. Navigera i Navigli vattenvägar

Ett nätverk av kanaler, delvis designad av Leonardo da Vinci, som en gång sträckte sig tvärs över Milan, men dessa dagar är Navigli begränsad till två långa vattenvägar – Naviglio Grande och Naviglio Pavese – i stadens södra del. Ett välkommet alternativ till slicker stil i samband med mode besatt centrum är de bohemiska  kanalerna kantad med uteserveringar, vintage butiker och ett och annat galleri. En populär antikmarknad hålls på Naviglio Grande den sista söndagen i varje månad.

16. Ta en plats i Studio Achille Castiglioni

En dold pärla nära Castello, det lilla Studio Achille Castiglioni museumete var en gång en studion av legendariske Milanese möbler och industridesigner  Achille Castiglioni, som dog 2002. Hyllor trängs med prylar, modeller och uppfinningar; hemliga lådor och skåp avslöjar några av de inspirationskällor som ledde till hans mest geniala idéer. Be att få se miniatyrmodellen av Castiglioni ikoniska Arco lampa för Flos.

17. Bli en del av möblerna på Salone del Mobile

Med mer än 350.000 besökare från 160 länder, Aprils Salone del Mobile (Möbel rättvisa) är det största årliga evenemanget i Milano. Motiv från 1.270 utställare på huvud Fiera Milano-mässan i Rho (öppen för allmänheten på helger) sträcker sig från det underskattade till det bisarra. Men det som gör händelsen värt att komma till är de hundratals utställningar, cocktailkvällar och fester på Fuori Salone fringe tillbaka i stan. De mesta är gratis och öppen för alla.

18. Gör poäng på San Siro-stadion

Byggdes först 1925 och utökas för VM 1990, är San Siro-stadion hem till två av Italiens mest kända fotbollsklubbar: FC Internazionale  och AC Milan. Med ljud genljöd runt ringmärkt stadion, att titta på en match på San Siro är en oförglömlig spänning. Men om det inte vara möjligt, ta en rundtur i museet och arenan på en icke-matchdag. Höjdpunkten  är en titt inuti omklädningsrum – avslöjar kontrasterande filosofier (både sport- och politiska) för varje trupp.

19. Förundras över Unicredit Building

För många invånare, är Cesar Pelli´s Unicredit skyskrapa den nya symbolen i Milano. Uppfördes 2011, dess belysta spira väcker Duomo, medan sträcker sin höjd de extra några inches, vilket gör den till Milanos högsta byggnad på 231 meter (758 fot). Vissa säger att den bankägda byggnaden står som symbol för stadens andliga tomhet och beroende av ’dio denaro’ (pengarna Gud), som ansvarar för den kris som har svept genom staden under de senaste åren. Andra tycker att det är en symbol för framsteg och visar stadens ovilja att fastna i historiens klibbiga nät.

20. Upptäck (och ät) på Expo 2015

Med mängder av korruptionsskandaler, kronisk senfärdighet och eskalerande budgetar har uppbyggnaden till Milano Universal Exposition (1 MAJ – 31 oktober, 2015) varit kontroversiell, minst sagt. Men den höga sinnade foodie tema (’Feeding the Planet’), en mängd kreativa idéer från 144 deltagande nationer och ett rikt program av stödjande händelser runt om i staden lovar detta att göra detta till en händelse inte att missa. Bland attraktionerna är paviljonger av Norman Foster och Daniel Libeskind, en installation av Wolfgang Buttress, och den största utställningen av Leonardos verk som någonsin hållits i Italien. Om inte annat, bör det vara en bra ursäkt att sluka några aptitretande internationella nosher.

Inga kommentarer än.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg